אחסון אתרים בחינם – עולה ביוקר
אחסון אתרים בחינם – עולה ביוקר
בימינו, כבר לא קיים כמעט גוף שלא רוצה להיות ברשת – הזירה הדיגיטלית רותחת מתמיד, האינטרנט הוא כיום כלי בסיסי בחיים של כולנו, ולהחזיק באתר אינטרנט נהיה כבר מזמן חלק אלמנטרי מלהיות בעל עסק. אם גם אתם מאלו שרוצים להצטרף לחגיגה, אך תוהים בינכם לבין עצמכם “היכן אאחסן את אתר שלי?”, בהחלט יכול להיות ששמעתם על חברות המציעות אחסון אתרים בחינם; זוהי הצעה שעל הנייר נשמעת קורצת לכל הדעות: חסכון בכסף ובעלויות זה הרי תמיד טוב לעסק, וכישראלים אנחנו תמיד אוהבים שמציעים לנו דבר מה בחינם. אך האם אחסון אתרים בחינם הוא באמת רווח נקי? התשובה ברורה: זה אמנם נשמע מפתה, אך בסופו של דבר יכול לעלות לעסק שלכם ממש ביוקר. במאמר הבא נבהיר לכם מה המשמעות של אחסון אתרים חינמי ומדוע הוא לא בהכרח הדבר המשתלם והנכון עבורכם לעשות.
אז מהו אחסון אתרים חינמי והאם אתם באמת חוסכים כסף באמצעותו?
אחסון אתרים חינמי – כשמו כן הוא, שירות המציע לאחסן את אתריכם ללא עלות כספית מצידכם, לפחות לא כזאת הכוללת העברה פיזית של כסף אל החברה המאחסנת (כפי שתראו בהמשך, העלות מגיעה בצורה אחרת). החברות המציעות את השירות הזה מפעילות שרת וירטואלי, עליו רצה מערכת הפעלה ותוכנת אחסון אתרים, וכך באפשרותו לאחסן הרבה מאוד אתרים בבת אחת, לחברם לרשת האינטרנט ולהקצות לכל אחד מהם כתובת IP ותת-שם מתחם (כן, כשתאחסנו בחינם לא תקבלו שם מתחם משלכם, אלא רק כזה הכפוף לשם המתחם הראשי של השירות המאחסן).
וכמה כסף זה חוסך לכם? בשירותי אחסון אתרים בתשלום מחו”ל העלות נעה בין 5-6 דולרים בחודש, ואילו באילו הישראלים התשלום הוא כ-50-60 ₪ בחודש עבור חבילת אחסון סטנדרטית. כך או כך, חשבון פשוט מראה שהחסכון בהוצאות הנובע מבחירה בשירות אחסון חינמי נעמד על לא יותר מכמה מאות שקלים בשנה, סכום קטן יחסית עבור כמעט כל עסק שמכבד את עצמו.
אז מה בעצם הבעייתיות עם אחסון אתרים חינמי?
אמנם עד כאן הכל נשמע טוב ויפה – אתם מקבלים שירות אחסון חינמי לאתר שלכם, שהוא אמנם מוגבל במידת מה אבל חוסך לכם קצת כסף, וגם אם זה רק כמה מאות שקלים לשנה כל שקל הרי נחשב, כך אתם חושבים. המציאות כפי שאנו חוזרים ואומרים, אינה כה ורודה, וכפי שנהגו להגיד לנו לא פעם ובצדק “אין ארוחות חינם” – אחסון האתרים החינמי יכול לעלות לכם ולעסק שלכם הרבה יותר ממה שאתם חושבים, לפגוע באופן משמעותי בנראות שלכם בזירה הדיגיטלית וביכולתכם להביא אל העסק שלכם לקוחות חדשים, ובכך אתם מפסידים יותר ממה שחסכתם כשהחלטתם שלא לשלם עבור אחסון אתרכם. כדי שתבינו על איזה פגיעה מדובר, נפרט מעט על הדרכים בהם האחסון החינמי עולה לכם בהפסד:
פרסומות מטעם חברת האחסון יישתלו באתרכם
צריך להיות לכם ברור ומובן כי החברות המספקות את שירותי האיחסון החינמיים לא פועלות מתוך איזשהו רצון טוב, אלא שיש להן את הדרך שלהן להרוויח מכם – והדרך הזו היא פרסומות; לרוב לא יהיה מדובר באיזה פרסומת קטנה ומוחבאת או בלוגו המשתלב יפה עם העיצוב שלכם, אלא “בתפאורה” שלמה שתולבש על האתר, כשבינה לבינו אין שום קשר. פרסומות קופצות (פופ אפים), באנרים התופסים חלקים שלמים מן העמוד ועוד אמצעי פרסום נוספים שישתלו באתרכם ויצודו את עיניהם של המבקרים בו על חשבון התוכן שלכם, או סתם ייאשו אותם ויגרמו להם לעזוב את האתר שלכם ללא כוונה לחזור אליו; כך או כך המוניטין של העסק שלכם עלול להיפגע, וזה רק חלק מן המחיר שתאלצו לשלם על החסכון שכביכול נובע מהבחירה באופציה החינמית של אחסון אתרים ללא עלות. כמובן שלחברת האחסון זה משתלם כספית, כי על כל קליק שיקבל אחד הבאנרים או הפרסומות הקופצות שהם שתלו באתרכם, הם יקבלו תגמול כספי מהמפרסם שמשלם להם היטב.
אתם הולכים להיתקל במגבלות אחסון ותעבורה
אם התאמצתם ועבדתם קשה כדי להרים אתר המוקדש לעסק שלכם, אתם בטח מקווים שהוא אכן יקדם את המטרות שלכם, ויביא אליו כמה שיותר משתמשים וגולשים שיכולים להניב הכנסה ורווחים עבורכם. אך אם החלטתם לאחסן את אתרכם בשירות אחסון אתרים חינמי – תשכחו מכך שזה יקרה, פשוט כי האתר שלכם לא יוכל לקלוט לתוכו יותר מכמות מוגבלת מאוד של משתמשים בבת אחת. הקיבולת באתרים המאוכסנים באופן חינמי נוטה להיות נמוכה במיוחד – כך שאם מתעניינים רבים ינסו לגשת לאתרכם באותו הזמן (למשל, לאחר שפירסמתם אותו ברשתות החברתיות או באמצעים אחרים) האתר עלול לקרוס במהירות הבזק; גם אם אותם מתעניינים יצליחו בסופו של דבר להיכנס לאתרכם המאוחסן בשרת החינמי, הם יתקלו בפעולה כה איטית ומשובשת שלו, שהם יעזבו אותו מהר משציפו, ככל הנראה ללא כוונה לחזור. האם זאת הכוונה שלכם כשאתם בוחרים שלא לשלם על שירות אחסון אתרים? סביר להניח שלא.
בנוסף לכך, אפילו אם תכננתם אתר מושקע במיוחד, עם מבחר תמונות באיכות גבוהה של המוצר או השירות שאתם מוכרים וכן סרטונים ואמצעי המחשה ויזואליים שירתקו כל מי שמגיע אליו – אתם עלולים למצוא את עצמכם עם אתר דל בהרבה אם תבחרו באופציה החינמית. מדוע? כי גם מקום האחסון שהם מציעים מוגבל ביותר, ויכול למנוע מכם העלאת אלמנטים חזותיים וגרפיים שישדרגו את האתר שלכם פלאים – הכל בגלל החלטה אחת שכאמור עולה לכם הרבה יותר ממה שחשבתם.
איפה אתם בגוגל?
כיום גוגל הוא אחד המקדמים החשובים ביותר לאתר שלכם, וכפועל יוצא מזה כמובן שגם לעסק שלכם – הרי ככל שאתרכם ימוקם גבוה יותר בתוצאות של מנוע החיפוש הפופולארי, כך תוכלו להיות בטוחים שתעבורת המשתמשים אליו תישאר יציבה ואף תלך ותגדל. אך כשאתם מאחסנים את אתרכם בשרת חינמי אתם פשוט מונעים מעצמכם את האפשרות שהאלגוריתם שעומד מאחורי גוגל יקפיץ אתכם למעלה. מדוע? פשוט מאוד, כי בגוגל מייחסים פחות חשיבות לאתרים באיחסון חינמי, ולא מעניקים להם קדימות בשום צורה. יתרה מכך, אם האתר שלכם יהיה דחוס בפרסומות וב”ספאם” בעקבות הדרישות של שירות האחסון החינמי, יש אפילו סיכוי שתענשו על ידי גוגל ואתרכם יירד עוד יותר בדירוג החיפוש.
אין עם מי לדבר
האתר נתקע או קרס? הגישה איטית במיוחד? בעיות צצות מכל עבר? בשירות האחסון החינמי שלקחתם סביר להניח שלא יהיה עם מי לדבר. לרוב, החברות המפעילות את השירותים הללו לא מחזיקות בשום צורה של שירות לקוחות או תמיכה טכנית, מהטעם הפשוט: מאחר ולא ממש שילמתם להם כלום, הם לא ממש רואים אתכם כלקוחות. משכך, כל סוגייה טכנית שמתגלה, שלא לדבר על כל סוג של הנחייה או הדרכה בסיסיתה שאתם צריכים – היא על אחריותכם בלבד, כי בשירות חינמי ידוע שתמיכה לא כלולה בחבילה.
לסיכום
כפי שאתם יכולים להבין – הבעייתיות הנטועה בשירותי אחסון אתרים חינמיים היא פועל יוצא של העובדה שאתם אינכם משלמים להם כסף. מלבד החסרונות שמנינו כאן, גם חוסר השליטה שלכם בשם המתחם, כפיית עיצוב אתר מסויים על ידי החברה המאחסנת, בעיות של אבטחה והגנה ועוד עלולות להיות מנת חלקכם במקרה של בחירה באופציה הזולה-אך-יקרה הזו. אחסון אתרים חינמי יכול להתאים אמנם לגופים כמו עמותות וארגונים ללא מטרת רווח, שתקציבם הדיגיטלי מוגבל, או לאנשים המפעילים עסק חובבני בשעות הפנאי, אך אם אתם בעלי עסק מקצועי המעוניין להיות נוכח בזירה הדיגיטלית – אחסון אתרים ללא עלות עלול לעלות לכם ממש ביוקר.